Нова система за контрол на морската ни граница и бързо засичане на контрабандата по море, незаконната имиграция и нелегалния корабен трафик ще бъде изградена заради присъединяването на България към Шенгенското пространство, пише варненският вестник „Черно море".

Министерството на финансите обяви конкурс за избор на фирма, която да изгради високотехнологичната автоматизирана мрежа. Проектът се финансира по инструмента Шенген и е на стойност 20 млн. евро.

Идеята е новата модерна система да намали максимално човешкия фактор в охраната на морето, което при най-оптимистичните прогнози ще стане външна шенгенска граница през 2011 г. Чрез компютризираната система ще се контролират операциите по море, свързани със сигурността, обясни Люба Манолова, говорител на Граничната полиция. Става въпрос за следене и контрол на контрабанда по море, незаконни имиграция, риболов, корабен трафик и т.н. Системата ще служи и при спасителни операции на изчезнали в морето хора, ще помага при локализирането и отстраняването на замърсявания и др.

Кандидатите да изградят т.нар. Интегрирана система "синя" граница могат да подават оферти до 2 ноември тази година. Срокът за изпълнение на поръчката е една година след сключване на договора с изпълнителя.

Европейската програма по инструмента Шенген възлиза на 161 млн. евро. Средствата по програмата се управляват от "Централно звено за финансиране и договаряне" към МФ. През юли Брюксел отне акредитацията на агенцията да оперира със средствата по предприсъединителните програми ФАР и ИСПА. Ако тя не бъде върната преди края на ноември, обявеният сега проект ще остане за сметка на българския бюджет.