Страните членки на ОПЕК постигнаха споразумение да удържат цената на петрола на най-ниско ценово равнище 50 долара за барел. Това заяви президентът на Венецуела Уго Чавес на пресконфоренеция за световните стокови пазари.

"В ОПЕК има консенсус, че цената на барел петрол не трябва да пада по-ниско от 50 долара", заяви Чавес.

През тази седмица цената на барел петрол в ОПЕК се задържа около 56 долара.

Междувременно цената на петрола се понижава леко в началото на петъчния ден, след като инвеститорите започнаха плахо да прибират печалбите си от мощното рали на суровината през последните няколко дни. Цената на американския петрол успя да пробие над $63 за барел, с оглед опасенията за студен фронт, който ще навлезе на територията на САЩ през уикенда.

Американският лек петрол в момента се търгува с 44 цента по-ниско до ниво $62.69 за барел, след като вчера достигна невижданото от септември ниво на $63.13 за барел. Лондонският брент петрол се понижи с 42 цента тази сутрин до $63.84 за барел.

Новината, че ОПЕК може да засили влиянието си на световните стокови пазари като прибави нови 3 члена Еквадор, Ангола и Судан, смути инвеститорите и те побързаха да прибавят нови контракти на суровината в портфейлите си. Трите нови членки ще покачат дневните добивни нива на картела с около 2 млн. барела или 6%.

С новите по-високи котировки на „черното злато", членовете на ОПЕК започнаха да се колебаят дали наистина има нужда да понижат още добивните си нива на срещата в Нигерия на 14 декември.