Почти всеки човек в наши дни знае какво е Windows и е работил поне веднъж на операционната система на Microsoft. Други пък предпочитат тази на Apple. Със сигурност обаче са много малко хората, които са виждали операционната система за компютри Red Star 3, на която работят в Северна Корея.

Бившият служител на Google Уил Скот (Will Scott) е имал възможността да посети азиатската държава и Университета за наука и технологии "Пхенян" и разказва какво точно представлява Red Star 3. Преди години там предимно са използвали Windows, но откакто е била пусната тяхната операционна система, всички предпочитат нея. Business Insider публикува най-интересните неща за Red Star 3 по разказа на Скот.

Така изглежда началният екран, когато компютърът е стартиран.

Когато инсталирате Red Star 3 на компютъра си, е необходимо да посочите града, в който се намирате, за да нагласите часовата зона. Интересното е, че Сеул в Южна Корея не е сред опциите.

Това е прозорецът, където трябва да се регистрирате като потребител.

Когато вече сте в системата, ще видите, че десктопът на Red Star 3 много наподобява OS X на Mac. Предишната версия на системата е била по образец на Windows XP.

Това е програмата, чрез която можете да създавате текстови документи.

Тук пък можете да пишете мейли.

Интернет браузърът на Red Star 3 се нарича "Naenara" и всъщност е модифицирана версия на Mozilla Firefox.

От тук можете да изберете тема за десктопа си.

Това е една от темите.

Тази тема показва изгрев над вулкана Паекду, който е на границата с Китай.