Общо осем фирми участват в конкурса за изграждането на Лот 2 на автомагистрала „Тракия".

Участъкът включва отсечката Стара Загора - Нова Загора. 30 фирми са закупили документи, като 9 от тях са подали оферти за участие. Но „Нурол - Виктория" са се отказали от участие поради краткия срок за подготовка.

Сред участниците в търга са „Конструктинг Инженеринг" - Хърватска, „Алпине Бау" - Австрия, гръцката „Актор", „Онур" - Турция, сдружение „Загора Трейс", Сдружение пътища "Тракия", консорциум „Загора", „Щрабак - ИСА".

Повечето фирми предоставят банкова гаранция в размер на 1.2 милиона лева, а турската „Онур" дава 700 000 евро.

Предложените цени за офертите ще станат ясни само на фирмите, чиято документация съответства на техническите критерии, необходими за изграждането на Лот 2 на АМ „Тракия".

По-рано днес Димитър Кюмюрджиев от Асоциация "Прозрачност без граници" призова за външен контрол при конкурсите за обществена поръчка за автомагистралата.

Организацията атакува преди време процедурата по отдаване на строителството, без конкурс, на българо-португалски консорциум. Кюмюрджиев коментира, че оценката по дострояването на магистрала "Тракия" ще се извърши отново без външен контрол и от вътрешни на агенцията хора.