Още 2200 училища от 28-те области в страната ще бъдат свързани в единна комуникационна мрежа.

Това става възможно благодарение на стартиралия отново проект за изграждане на Националната образователна мрежа на училищата в България.

Проектът се реализира от Консорциум „Училища Онлайн", който обединява Българската телекомуникационна компания, Парафлоу Комуникейшънс ООД, Ларексо АД и Телелинк АД и се финансира от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

С реализацията на проекта всички 3200 държавни и общински училища в България ще бъдат свързани в национална мрежа, а потребителите и ще надхвърлят 1 милион.

Близо 70 процента от училищата, които ще бъдат свързани на този етап се намират в малки общини и села. В някои от селищата използваното технологично решение е единствената алтернатива за предоставяне на високоскоростна Интернет свързаност и на други потребители включително местната администрация и бизнеса.

През втория етап най-голям брой училища ще да бъдат свързани в област Благоевград общо 138, в региона на Пловдив са 137 и в региона на Бургас - 121. За София област училищата са около 100.

До момента 300 000 ученици в страната вече повече от година използват предимствата на най-голямата виртуална мрежа и високоскоростния достъп до Интернет през ADSL.