ЕКОПАК завърши изграждането на системи за разделно събиране в още 9 общини, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

През септември и началото на октомври беше даден официалният старт на проектите в Добрич, Шумен, Пазарджик, Димитровград, Стамболийски, Мездра, Лясковец, Долни Дъбник и Кула.

Проектите включват изграждане на системи от 3 цветни контейнера за разделно събиране на отпадъци от опаковки, създаване на инфраструктура за извозване, сортиране по видове и първоначална обработка на суровините, както и транспортирането им до преработвателните предприятия.

Общият размер на инвестициите в контейнери в 9-те общини надхвърля 620 000 лева. Поставени са повече от 1 600 цветни контейнера: син - за хартиени и картонени опаковки, жълт - за пластмаса и метал, и зелен - за стъклени опаковки.

Разположението им е определено от общинската администрация, а извозването им се осъществява по график, съобразен с количествата генерирани суровини.

Общият брой поставени в страната контейнери на ЕКОПАК е 13 943, а до края на годината ще достигнат 15 017. До края на годината ЕКОПАК ще пусне в експлоатация и 6 нови сепариращи инсталации в София /с балираща машина/, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Пазарджик.