Днес официално бе открит Лот 4 Сандански - Кулата от автомагистрала „Струма" от км 423 до км 438. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г.

С изграждането и на този участък постепенно изграждаме необходимия на България магистрален пръстен, подчерта при откриването инж. Лазар Лазаров, председател на УС Агенция „Пътна инфраструктура". Той благодари на екипа на АПИ и на строителите за всеотдайната работа през последните няколко месеци.

Шефът на АПИ благодари и за търпението на жителите от общините Сандански и Петрич, през чийто населени места преминаваше транзитният трафик за Гърция по време на строителството на участъка. До края на строителния сезон ще ремонтираме обходните маршрути, както сме поели ангажимент, каза председателят на УС на АПИ.

Дължината на лот 4 е 14,7 км. Изпълнител е „АКТОР" АСД - Гърция. Стойността на договора е 67 176 000 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от „Пътинвест - инженеринг" АД.

Трасето на отсечката преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. С изграждането на участъка трафикът за Гърция се изнася извън гр. Петрич и селата Чучулигово, Марино поле и Кулата. С това пътуването става по-бързо и безопасно, а транзитното движение вече е извън намиращите се в близост до магистралата населени места.

В участъка са построени пътен възел „Петрич - Мелник" , пътен възел „Генерал Тодоров", пътни връзки за селата Ново Делчево и Дамяница, и за Марикостиново. Пресичанията на пътищата от републиканската пътна мрежа са осъществени на две нива. За обслужване на земеделските стопани има 4 селскостопански надлеза. Изградени са 2 жп надлеза и 4 моста - над р. Левуновска, Потока, Склавска и Марикостинска река. Построено е ново трасе на жп линията София - Кулата в участъка Генерал Тодоров - Марино поле с дължина 4,2 км.

Пътното платно за движение е с обща ширина 29 м, като всяка лента е по 3,75 м, а аварийните ленти - 2,5 м. Положената хоризонтална маркировка е шприцпластик със светлоотразителни перли, което повишава видимостта й през нощта и безопасността на движението.

Общата дължина на АМ „Струма" - от Даскалово до ГКПП „Кулата", е 150 км. Със средства от ОП „Транспорт" 2007-2013 г. Агенция „Пътна инфраструктура" изгражда общо 68,96 км. Лот 1 Долна Диканя - Дупница (16,78 км) - завършен, лот 2 Дупница - Благоевград (37,48 км) - в изпълнение, и лот 4 Сандански - Кулата (14,7 км). Автомагистралата е част от европейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала „Север - Юг". По нея преминава пътният трафик за Гърция.