Петролът мина $144 за барел в Ню Йорк, на следборсовата търговия днес сутринта.

Поредното покачване на черното злато беше предизвикано неочаквано големия спад на нефтените запаси на американските фирми, данните, за които бяха изнесени вчера късно след обяд.

Така може да се сбъдне прогнозата, че американците ще посрещнат националния си празник 4 юли при цени от $150 за барел.

И руският президент Димитрий Медведев заяви, че цената ще удари $150 за барел. Русия е вторият по големина производител на суров петрол в света.

Медведев заяви още, че високите цени на нефта може да забавят световния икономически растеж.

Основната фундаментална причина за покачването на цените на петрола е слабия долар, който прави инвестициите в черното злато изключително изгодни.

Очаква се днес Европейската централна банка да вземе решение за повишаване на основните лихвени нива, което ще доведе до спад на цената на долара и съответно ще се отрази и на цените на петрола.

Контрактите на суровият петрол с доставка през август покачиха с $1 или 0.7% до $144.57 на електронната търговия в Ню Йорк.

Днес сутринта към 9:00 часа американският лек суров петрол с доставка през август се търгуваше за $144.27 или с 0.49% повече от вчера.

Вчера бяха публикувани данните за петролните запаси на американските компании за седмицата до 27-ми юни, като беше отчетен спад до 299.8 млн. барела от 301.8 млн. барела през предходния отчетен период, а очакванията бяха за намаление със 700 000 барела.

Покачващите се цени на черното злато вече започват да оказват сериозен натиск и върху развиващите се икономики, където се наблюдава забавяне на растежа.

Филипинската централна банка прогнозира, че инфлацията в страната ще надмине 10% до края на годината заради покачването на цените на горивата и храните.

Икономистите прогнозират, че Индонезия също ще повиши лихвените нива, след като отчете ръст на цените с 11% миналия месец.

Сорт Брент с доставка през август отчете покачване с $1.49 или 1% до рекордните $145.75 за барел на фючърсната търговия в Европа, като днес сутринта се търгуваше за $145.27 на борсата в Сингапур.

Повишението на цените на горивата постави авиопревозвачите в критично положение и доведе до спад на продажбите на автомобили.

Южно азиатските страни, включително Индия, Малайзия и Индонезия повишиха цените на горивата през последните два месеца, заради покачващите се цени на петрола.

Днес министерството на енергетиката на САЩ публикува доклад за запасите от горива на американските фирми. Заспасите от бензин са се покачили с 2.1 милиона барела до 210.9 милиона, а запасите на дистилатни горива, включително за отопление и дизел, са се увеличили с 1.2 милиона барела до 120.7 милиона.

Рафинериите оперират с 89.2% от капацитета си, според доклада, което е покачване с 0.6% спрямо предходната седмица.