Правителството прие решението за прекратяване на договора за концесията на магистрала „Тракия". С него се констатира, че концесионерът не е изпълнил задължението си да осигури финансирането, необходимо за изграждането и реконструкцията на пътните участъци от София до Бургас в допълнително поставения от правителството срок с решение от 28 декември 2007 година, предаде Дарик.

Правителството възлага на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите да проучат други възможни форми за изграждане на пътния участък от Стара Загора до Карнобат.

Преди няколко дни министър Асен Гагаузов обясни, че най-вероятно български фирми ще довършат участъка, а средствата ще бъдат осигурени от иракския дълг и структурния резерв на държавата.

До два месеца трябва да стартират тръжните процедури за избор на строител, а в началото на септември се очаква да започне строителството на магистралата.

По договор стойността на целия път е 715 млн. евро. Министър Гагаузов трябва уведоми Европейската комисия за прекратяването на концесията.