Нов корабен претоварен комплекс ще има до 2 години в "Свободна зона" - Русе. 17,7 млн. лева финансиране осигурява за проекта самата Зона, като се строи на два етапа.

Това съобщи днес директорът на държавната фирма Райчо Райков, предаде Ruseinfo.

Очаква се в интермодалното пристанище да става претоварване от железопътен на речен превоз и обратното.

Междинен вариант между шлицови и шпунтови стени е избрал проектантът за строителството на стената. За сравнение русенският зимовник за кораби е направен с шпунтови метални стени, които се набиват в земята, а след това се лее бетон.

Дълбочината на пристанището ще е близо 12.5 метра, за да може и при най - ниски води да се приемат по два кораба едновременно с ширина 11 метра всеки.

Ширината на пристанището ще е 30 метра. В лимана ще се изградят съоръжения за разтоварване и РО-РО рампа.

Ще има контейнерна площадка, кран, закрити и открити складови площи за генерални товари, товарни жп коловози, силози за зърнени храни, автокантар, осева автомобилна везна, паркинги, пункт за дезинфекция.

Над естакадата в участъка над кораба и над частта от терена за покрито съхранение на товари се предвижда поставянето на покрив. Така пристанището ще е първото по рода си в Долен Дунав.

50 декара е площта, която може да се усвои там за товаро-разтоварна дейност. Засега са планирани 4 основни зони - за обработка на контейнери, за генерални товари, товари, транспортирани от кораби тип РО - РО и входна част.

Русенската свободна зона е приключила 2006 година с печалба от 2 милиона и 232 хиляди лева, което е два пъти повече от 2005-та.