Законовият срок за подаването на ежегодните декларации за придобитото имущество, получените доходи, дадените обезпечения и направените разходи през предходната  2006 г. е 30 април 2007 г.

Поради това, че през тази година 30 април е почивен ден, Сметната палата ще приема декларации по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, и на 2 май 2007 г., сряда.

Декларацията на хартиен и технически носител /дискета или CD/ се подава по пощата с обратна разписка на адрес: 1000 София, ул. "Екзарх Йосиф" №  37, Сметна палата за Публичен регистър или на ръка на адрес: София, ул. "Антим І" № 17, етаж 6. Декларацията  може да се подаде  и по електронната поща на адрес: publicregistry@bulnao.government.bg  само когато деклараторът притежава електронен подпис, съгласно Закона за електронния документ и електронния подпис.

Новият образец на декларация  може да се намери на интернет страницата на Сметната палата. Образецът съдържа подробно указание за попълване на декларацията.

Сметната палата публикува на интернет страницата си http://www.bulnao.government.bg/  списък на лицата по член 2, ал. 1, т. 31 от Закона за публичност на лицата, заемащи висши държавни длъжности, които не са подали встъпителни или финални декларации по чл. 4, ал. 1 , т. 1 в законоустановения срок.

Става дума за новозадължени с последните изменения на закона лица, които са членове на ръководни или контролни органи на политически партии, получаващи държавна субсидия. От  1 януари 2007 г. те  трябваше да подадат встъпителни декларации. Друга група задължени лица от списъка са освободени от длъжност лица, които е следвало да подадат декларации в едномесечен срок.

Изпратени са покани по реда на чл. 40, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания за лично явяване на посочените лица за съставяне на актове за административно нарушение. 

Сметната палата ще изпрати списъка с имената на лицата, неподали в срок декларации, на Националната агенция за приходите за извършване на проверки или ревизии по реда на глави четиринадесета или петнадесета от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.