Националният рамков договор няма да бъде подписан. Това обяви председателят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Румяна Тодорова след извънредно заседание на Надзорния съвет на касата, на което обсъдиха исканията на Българския лекарски съюз (БЛС).

Припомняме, миналата събота на извънреден събор БЛС взе решение, че ще подпише Националния рамков договор за 2015 г. само при условие, че исканията му бъдат изпълнени. Лекарите настояват НЗОК да плаща повече за лечение на диабет и инфекциозни болести, за първичните прегледи и профилактичните прегледи.
По закон Националният рамков договор трябва да бъде подписан най-късно на 29 декември.

Шефката на НЗОК обяви обаче, че Надзорният съвет се е разделил на 4 на 3 гласа „против" подписването на рамковия договор. Тя уточни, че трите гласа са от квотата на държавата.

По отношение на Договора за обем и цени всички били единодушни - не одобряват предложенията на БЛС за вдигане на цените. Тодорова припомни, че на 17 декември имаше среща между Надзорния съвет на НЗОК и УС на БЛС, където бяха коментирани предложенията на лекарите за увеличаване на цените на някои дейности.

„До едно време се стигна до компромисен вариант - касата направи някои отстъпки, БЛС също - нещата бяха уж почти договорени", коментира Тодорова. Вчера обаче НЗОК е получила ултимативно писмо, в което се казва, че на събора си БЛС е решил да подпише текстовата част така, както е договорена. С договора за обем и цени обаче БЛС ще се съгласят, само ако се приемат исканите от тях цени.

„Това означава много хиляди направления по-малко, ако се приемат цените на БЛС, в сравнение с това, което касата е платила през 2014 г.", коментира Тодорова и подчерта, че тази година са изплатили всичко.

Тя обясни отказа на касата да се съгласи с исканията на БЛС и по друга причина. „Ако се стъпи на обемите от тази година, касата влиза в един сериозен дефицит с около 12 млн. лв. за извънболничната помощ", обясни шефката на касата. С компромисния вариант тази разлика, по думите й, би се стопила от порядъка на около 3 млн. лв., което било поносимо.

„За нас най-големият аргумент е, че се намаляват обемите, защото ние трябва да влезем в рамките на парите, които е гласувало Народното събрание", заяви Тодорова. НЗОК е на мнение, че няма как да се приеме увеличаване на цените за сметка на обемите, тъй като това ощетява пациентите.

Законът е дал право на касата да определи сама цените и обемите, така че оттук нататък ще се върви към постановление на Министерския съвет, стана ясно от думите на Тодорова.

По-големият проблем според нея са онези 80 млн. лева, които са били отрязани от бюджета на НЗОК. По думите, й дефицитът ще се формира от 1 януари нататък.
Вече са влезли нови доста по-скъпи лекарства в онкологията и ще започнат да се изплащат от касата. Средно на година броят на онкоболните нараства с около 9000. Един онкоболен (диагностика, лечение, лекарства) струва на година около 8000 лева. Ето ги 70 млн. лева ръст само в онкологията, констатират от касата.

Д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, президент на Синдиката по здравеопазване в КНСБ, член на Надзорния съвет на НЗОК, също увери, че на 29 декември няма да бъде подписан Националният рамков договор за 2015 година.
„Не можем да подпишем текстуалната част, която е неразделна от цени и обеми", коментира Кокалов.

Той също е участвал в преговорите с БЛС, но по думите му, лекарите в един момент се отказали от своите предложения в болничната помощ. В преговорите за извънболничната помощ са стигнали до разбирателство.
„Тъй като те помежду си се скараха и не можеха да се разберат, д-р Райчинов (шефът на БЛС, б.р.) влезе в стаята и каза, че се отказват от преговори", обясни Кокалов.

Той отрече да се води битка между НЗОК и БЛС. Това, че някой не може да води преговори, си е негов проблем, смята д-р Кокалов и допълни, че отстъпките трябва да се правят от двете страни.

Попитан все пак дали на 29 декември ще отидат, макар и да не подпишат Националния рамков договор, Кокалов бе категоричен, че това няма да се случи и няма какво да правят там. „Нито кафето им е хубаво, нито виното", опита да се пошегува той.