Днес се провежда местен референдум в Община Козлодуй.

Въпросът, на който ще отговарят гражданите на козлодуйска община, е: „Съгласни ли сте да се изгради национално хранилище за съхранение на средно- и ниско радиоактивни отпадъци на територията на община Козлодуй?"

Разкрити са 28 секции в пет селища на общината. Очаква се да гласуват 18 230 души.

Общинският съвет в Козлодуй, определи датата за провеждане на референдума- 17 февруари, гласувайки бюджет от 15 000 лева и базирайки се на Закона за допитване до народа със свое решение още на 22 декември м.г.

Причина за референдума е решението на МС от 2005 г., с което беше възложено на ДП „РАО" да изгради Национално хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци.

След направени проучвания бяха определени 3 площадки, подходящи за изграждане на хранилище. 2 от тях („Маричин валог" и „Брестова падина") се намират на обработваеми земеделски площи в Община Козлодуй.

"След спирането на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй", населението на общината е изправено пред нова икономическа реалност, а наличието на Национално хранилище за погребване на радиоактивни отпадъци на територията на Козлодуй окончателно ще предопредели липса на перспективи.

Още повече, че традиционно в "Златията" (козлодуйското землището) се отглеждат житни култури, които с доказаното си качество са извоювали пазар не само в региона, а и в цялата страна", смятат от инициативния комитет.

Идеята за провеждане на референдума е на петима председатели на постоянни комисии в ОбС - Козлодуй.

Отпечатани са близо 20 000 бюлетини, като изборният ден трябва да пиключи в 19 часа.

За да се признае вотът за легитимен, в референдума трябва да се включат 50+1% от имащите право на глас.