Германската медийна групировка RTL проявява интерес да придобие bTV, която беше обявена за продажба, пише електронното издание „Финанцнахрихтен". Собственикът на една от най-големите телевизии в България Рупърт Мърдок продава bTV за 1,1 милиарда евро, пише още изданието. Телевизията трябва да бъде продадена до края на годината.

RTL е дъщерно дружество на медийната групировка „Бертелсман". Според изявления на ръководството на медийната групировка, RTL е дългосрочна инвестиция за компанията и „Бертелсман" няма да я продава на други инвеститори. Фирмата последователно изкупи акциите на RTL от свои партньори през последните години.

Преди около месец гръцкото издание „Репортер" писа, че най-голямата частна българска телевизия bTV е предложена за продажба при пъвоначална цена от 800 милиона долара.

Инвестиционната банка Lehman ще помогне на Мърдок да оцени възможностите за продажба на телевизионните канали в Латвия, Сърбия и България. Печалба от реклама на телевизията по груби сметки възлиза на 1,4 милиарда лева от момента на пускането на медиата, съобщиха от ТВ План/ TNS. През 2007 приходите от реклами са били в размер на 287 милиона лева, а през шестте месеца на тази година те възлизат на 151 милиона лева.