Американският министър на енергетиката Сам Бодман е заявил снощи, че с приближаващия зимен сезон ще нараства и търсенето на петрол и дестилатни горива, именно тогава светът ще се нуждае от цялото производство на ОПЕК. Бодман е упрекнал организацията за прекалено „истеричните" й действия свързани с понижение на дневните добивни нива, заради падащата цена.

ОПЕК, които управляват около една-трета от световния добив на петрол, ще премахнат 1 млн. барела от пазара възможно най-скоро. Това ще е първото такова действие от повече от две години.

„Все още се нуждаем от петрол, нуждаем се от всичкия петрол, който може да ни се предостави", това заяви Бодман в интервю за Ройтерс миналата седмица.

В момента запасите от петрол и горива в САЩ са доста над средното ниво, но през студените месеци потреблението на петролни продукти се увеличава, така че сега изобщо не е момента за ОПЕК да намали производството си.  

Бодман сподели, че нито едно официално лице от ОПЕК не се е свързало с него, за да го извести за бъдещите действия на организацията. Той допълни, че разбира петролните министри на страните членки, които се опитват да запазят печалбите си от резкия спад на цената през последните два месеца.

Американският енергиен министър не пропусна да каже, че и при сегашната цена от $60 за барел, тя е изключително добра и носи огромна печалба за членовете на ОПЕК.

През последните два месеца, цената на петрола се срина с 23% от рекордните $78.40 за барел през юли. В следствие на коментарите на Бодман, цената отново се върна под нивото $60, като приключи седмицата с котировки от $59.75 за барел.