След четири отлагания, новият летищен терминал на Летище-София най-после беше открит.

Лентата преряза министър-председателят Сергей Станишев в присъствието на първия секретар на мисията на ЕК у нас Антонио Искиердо. Станишев отбеляза факта, че новият терминал се открива само 4 дни преди България да влезе в ЕС.

"Само по себе си това е символ, че летището е нашата врата към Европа, а и гостите на страната ни добиват първите си впечатления за нас тук", добави още Станишев.

Официалната церемония по освещаването на новия терминал беше извършена от свещеници от Светия Синод, които благословиха новата придобивка от името на българския патриарх Максим и пожелаха на всички пътници „Успешно излитане, безпроблемно пътуване и щастливо завръщане".

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев подчерта, че това е първият в България толкова голям обект, изпълнен със съфинансирането на програма ИСПА и не пропусна да отбележи, че новият терминал отговаря не само на европейските, но дори и на световните изисквания.

Първият полет, чиито 77 пътници бяха обработени на новия терминал, кацна в 13:00 ч. от Брюксел. Полетът е на българския авиопревозвач „България Ер". Първият посрещнат пътник на новия терминал стана 13-годишната Петя, която е от смесен българо-белгийски произход и все още не говори много добре български, но се прибира у нас да посрещне новогодишните празници в родината на майка си.

Тя беше посрещната лично от Станишев и Мутафчиев и пазена до пункта за митнически контрол лично от гардовете на Националната служба за охрана.

Беше обявено, че до края на месец януари на новия терминал трайно ще се настанят 6 авиокомпании, а до края на лятото се очаква всички авиокомпании да ползват новия терминал.

Освен четири пъти повечето паркоместа и два пъти повечето чек-ин гишета, новото летище предлага и отделен вход за вътрешните линии, както  и седем изхода за заминаващите пътници.

Капацитетът на новия терминал е 2,6 млн. души годишно и 2000 пътници в пикови часове. Годишният карго капацитет на съоръжението е 26 хил. тона. В обществената зона на терминала са разположени офисите за продажби и резервации, туристически, рент-а-кар, банкови и пощенски услуги, заведения за хранене.

В граничната зона на Терминал 2 се намират магазините за безмитно-валутни стоки и български напитки, салоните за бизнес пътници. От летището заявиха, че е осигурен безплатен междутерминален транспорт, който ще тръгва от предаерогаровия площад на Терминал 1 и ще извозва пътниците до новия терминал.

Когато всички авиокомпании бъдат преместени на новия терминал, старият ще бъде използван само за чартърни полети и нискотарифни авиопревозвачи, заяви пък изпълнителният директор на Летище София Пламен Станчев.

На влизане в летищния терминал на ревера на всички гости на официалното събитие бяха поставени трибагреници с надпис „Не сте сами" в знак на подкрепа на несправедливо осъдените български медици в Либия.

Повече от 10 посланици на държави от ЕС поставиха такива ленти на ревера си, като съпричастност със съдбата на нашите медици.

Премиерът Станишев обяви, че акцията с трикольорите ще бъде много по-мащабна на 31 декември, когато е официалният концерт на площад Батенберг за посрещането на Новата година и встъпването на България в ЕС.

По случай събитието днес беше валидирано извънредно пощенско издание от Държавната агенция по Информационни технологии и комуникации. Пощенската марка е посветена на новия митнически терминал. Печатът, с който изданието беше пусната в употреба, беше поставен от председателя на агенцията Пламен Вачков и от директора на летището Пламен Станчев.

По европейски образец тютюнопушенето на новия летищен терминал е абсолютно забранено.