Северна Корея може да направи опит с първата си ядрена бомба през уикенда, това заяви японския заместник външен министър Шотаро Ячи във Вашинготн.

Според заместник-министърът, държавата му проучва различните възможности на комунистическата страна, но има доста силни индикации, че е възможно още в събота или неделя да видим първият ядрен тест.

От Северна Корея обявиха на 3 октомври, че ще направят пробно изтрелване на ядреното си оръжие без да обявят кога точно ще се случи това. Това автоматично беше прието силно негативно от съседните Южна Корея, Китай и Япония, които веднага поискаха резолюция от Съвета за сигурност на ООН.   

Американският посланик в ООН Джон Болтън на свой ред заяви, че ако Северна Корея си позволи да изстреля ядрено оръжие, ще се търси налагането на тежки санкции към страната, включително и разрешение от ООН, за военна намеса.

В четвъртък американски самолет, способен да засича повишено ниво на радиационния фон е излетял от база на остров Окинава, за да следи зоната над Северна Корея, това съобщиха от агенция Kyodo.

Един евентуален тест на ядрено оръжие от страна на Северна Корея ще даде началото на военна надпревара в региона. Според анализатори, може да се повтори ситуацията с теста на ядрено оръжие на Пакистан през 1998 г., което беше последния път, когато една страна беше провъзгласена за ядрена такава.

Припомняме, че американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд нарече Северна Корея „поддръжник на тероризма" и негов важен спонсор с оръжие.