Изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Атанас Кънчев е подал оставка в средата на миналата седмица, потвърдиха от Министерството на земеделието и храните, съобщава Дарик.

Вчера министърът потвърди оставката на Кънчев, в която са изтъкнати лични и семейни причини - болест на близък човек. Мотивите били достатъчно сериозни и вероятно ще бъдат уважени.

Атанас Кънчев е активист на ДПС. Той бе зам.-министър на финансите - на мястото на изпадналия в продължителна кома след тежка катастрофа Нахит Зия.

На поста във фонд "Земеделие" изкара само стотина дни, като на два пъти бе в отпуск. "Не успя да се адаптира към обстановката", каза човек от фонда, пише „Труд".

Дори бил прехвърлил със заповед ангажименти и подписване на документи на Мюхеттин Караоглан.

От Кънчев се очакваше да поправи негативния имидж на партийните кадри на ДПС и да сложи ред в усвояването на аграрните еврофондове.

Предишните шефове на фонда Асен Друмев и Димитър Тадаръков, както и ексминистър Нихат Кабил, допуснаха тежки нарушения, довели до източване на САПАРД, спрени плащания по четири от мерките и закъснение на програмата, както и гафове по схемата за единно плащане на площ, известни като Код 6.

Разплащателната агенция бе поставена под особен надзор до края на ноември.В ДПС още нямали решение кой ще поеме поста.