Земеделският министър Мирослав Найденов е доволен, че краят на света не настъпи според календара на маите. Според неговия личен календар обаче, това може да се случи съвсем скоро, предаде репортер на news.bg.

При днешния парламентарен контрол червените депутати Пенко Атанасова, Добрин Данев, Спас Панчев попитаха министър Найденов за доклада на Световна банка за глобалното затопляне.

Социалистите са притеснени, че заради глобалното затопляне се налага земеделските производители да отглеждат нови сортове. Сериозен проблем е и засушаването, според социалистите.

Днес не настъпи краят на света, но ако ние продължим да не се съобразяваме с това, за което питате и вие, сигурно краят му няма да е далеч, отговори министър Найденов.

Дейностите, които могат да окажат въздействие за смекчаване и адаптация към глобалното изменение на климата, за които е отговорно МЗХ са, по думите му, увеличаване на устойчивото стопанисване на горите с цел поглъщане на емисиите на въглероден диоксид, предпазване на почвите от ерозия, запазване на водоизточниците, подобряване качеството на почвите и увеличаване на биологичното разнообразие.

Законът за горите, поясни министър Найденов, разписва всички дейности за смекчаване и адаптация към глобалното изменение на климата. МЗХ разработва нови стандарти за съдържанието на торове в почвите.

През 2013 съвместно с експерти от Световната банка ще бъде разработена стратегия за устойчиво развитие на хидромелиоративния сектор в България, каза Мирослав Найденов.

Създават се и нови устойчиви видове, поясни още министърът. Различни институти, по думите му, разработват методики за устойчивост на българските дървесни видове. Рибните институти пък разработват стратегии за опазване на рибното ни богатство и за създаване на устойчиви аквакултури.