Търговският дефицит на България за единадесетмесечието на миналата година се е покачил до 8.9 млрд. лв., показват данните на НСИ, изнесени днес.

Нарасналият дефицит вече заема близо 19% от предвиждания за 2006 г. БВП у нас.

За сравнение през същия период на 2005 г. търговският ни дефицит е бил в размер на 7.6 млрд. лв. Само за ноември дефицитът е бил 1.1 млрд. лв, разширен от нарасналия през месеца внос на стоки.

Вносът се е увеличил с 24.5% на годишна база до нивото от 30.4 млрд. лв., докато износът ни е нараснал с по-големи темпове от близо 28%, въпреки че номиналното му изражение остава все още ниско от 21.5 млрд. лв.

Най-големият вносител у нас продължава да бъде Русия, която е внесла у нас стоки на стойност 5.7 млрд. лв. На второ място традиционно остава Германия със своите малко над 4 млрд. лв. внос.

ЕС си остава най-големият търговски партньор на България, като за единадесетте месеца на миналата година, със страните от общността сме формирали стокообмен на стойност над 27 млрд. лв. За ЕС сме изнесли близо 11.9 млрд. лв. продукция.

Правителството предвижда дефицитът в сферата на външната търговия да нарасне до 21.3% от БВП за цялата 2006 г., а прогнозите за 2007 г. сочат разминаване на вноса и износа в размер на 21.9%.

Именно търговският дефицит е основния негативен компонент в текущата сметка на страната ни, които очаквания го определят на рекордните 15% от БВП и далеч от оригиналната прогноза за дял от 8.5 на сто.