Търговският дефицит, т.е. отрицателната разлика между износа и вноса, се стопява с над 40% през февруари тази година спрямо същия месец на 2008 г., показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

За първите два месеца от началото на годината дупката в търговското салдо се свива с 42% спрямо януари-февруари 2008 г. до 1.37 млрд. лв.

Търговският баланс е с дефицит от 687.3 млн. лв. (или 1% от БВП) за февруари при отрицателно салдо в размер на 1.16 млрд. лв. (1.8% от БВП) за същия период на 2008 г. Така вторият месец на годината стана четвърти поред, в който отрицателното салдо е по-ниско спрямо сравнимия предходен период.

Според експертите, основен фактор за това е кризата, която свива потреблението, както и по-ниските цени на петрола и металите.

Това обаче също може да е повод за тревога, защото предполага и спад на преките чуждестранни инвестиции, а такъв вече беше констатиран през миналата година.

Износът за втория месец на годината достига 1.73 млрд. лв., или с 27% по-малко спрямо сравнимия период на 2008 г. Вносът пък спада по-силно - с 32 на сто до 2.55 млрд. лв.

Данните за инвестиционната активност обаче са предварителни и предстои да претърпят корекции през следващите месеци, коментира „Дневник".