Енергийна компания „Марица Изток III" АД подписа договор на стойност 22 милиона евро с българската компания „Тотема инженеринг" за проектиране, производство на оборудването и изграждане на инсталация за обезводняване на гипсовата суспензия, получен от работата на новите сероочистващи инсталации, съобщиха от компанията.

С тази допълнителна инвестиция общата стойност на средствата, вложени в мерки за опазване на околната среда от началото на рехабилитацията през 2003 година досега, надхвърлят 150 милиона евро.

Инженерният проект на инсталацията е разработен от специалисти на Енел, които ще наблюдават и контролират изграждането и въвеждането в експлоатация на съоръжението.

Българската фирма „Тотема инженеринг" спечели конкурса за изграждане на инсталацията за обезводняване на гипсовата суспензия след участието си в открита процедура по Закона за обществените поръчки, в конкуренция с няколко български и международни компании.

Подписването на този договор още веднъж утвърждава желанието и ангажимента на Енергийна компания „Марица Изток III" АД да работи с местни фирми. „Тотема инженеринг" ще изпълнява проекта в тясно сътрудничество с френска фирма, доставчик на оборудване.

Строителните дейности ще продължат 18 месеца. За този период ще бъдат открити около 100 нови работни места. Инсталацията ще произвежда 1.1 милиона тона сух гипс на година при пълна автоматизация на производството.

По този начин ТЕЦ „Марица Изток 3" ще отговори напълно на изискванията на българското и европейското законодателство в областта на околната среда.

ТЕЦ "Марица Изток 3" изпълнява мащабен инвестиционен проект за рехабилитация и модернизация. В резултат от изпълнението на проекта ще бъдат обновени всички съществуващи съоръжения. Изградени са две напълно нови сероочистващи инсталации, които ще намалят емисиите на серен диоксид с над 94%.

Основните цели на рехабилитацията са да се повиши ефективността и мощността на централата (след приключване на проекта централата ще е с мощност над 900 МВт), експлоатационният й срок да се удължи с повече от 15 години, а дейността й да бъде приведена в съответствие с Европейските екологични стандарти.