Шофьори на камиони от цялата Британска държава днес настъпват към Лондон, за да поискат от правителството незабавно действие срещу покачващите се цени на горивата, съобщава Times Online. До 1000 водачи на големи машини ще протестират, искайки отмяна на акциза върху горивата - за да запазят работните си места в сектора за превоз на товари.

Протестите започнаха тази сутрин. Пътищата, по които шофьорите ще тръгнат към Лондон, се очаква да бъдат парализирани; има опасност от транспортен хаос.

Даже премиерът Гордън Браун признава, че не само превозвачите се мъчат от скока в цените на дизела и бензина. Само че на превозвачите тези уверения не са достатъчни. Те настояват, че изстрелялите се цени до $135 за барел суров петрол са създали остра и неотложна криза в пътния транспорт и в скоро време голям брой работни места ще бъдат закрити.

"Това не са само няколко ядосани превозвача", обяснява говорител на лоби групата Transaction 2007. "Цялата индустрия казва, че вие ще ни убиете, но имате силата да спрете това".

Представител на транспортна компания от Кент твърди, че разходите за гориво миналия месец са се покачили с 40,000 паунда (почти 100,000 лева). Други компании били даже още по-сериозно засегнати. Проблемите на британските превозвачи се утежнявали от чуждестранните превозвачи, пристигащи в Британия „с резервоари, пълни с евтино гориво".

Наистина - според данни на британското министерство на транспорта, броят на регистрираните в чужбина камиони за пренос на стоки влизащи в Британия е достигнал рекордните 1.7 млн. броя за миналата година.

Представители на шофьорите напомнят за хаоса, който те създадоха с блокадите си през 2000 г. Същото може да се повтори и сега - освен ако правителството не предприеме бързо действие за да им помогне да се справят с покачващите се разходи.

Шофьорите, пристигнали сутринта, ще паркират камионите си, след това с автобус ще отидат до Мраморната арка, където ще се състои митинг. По обяд техни делегати ще представят писмо в Даунинг стрийт, където се помещава правителството.

Настоява се за „съществена ползвателска отстъпка", т.е. шофьорите на тирове да могат да си спестят част от акциза върху горивата.

Част от околовръстния път A40 в западен Лондон ще бъде затворен за няколко часа, за да могат демонстрантите да паркират возилата си; движението ще се отклонява в други посоки. Все пак Лондонският градски транспорт не очаква по-сериозни проблеми с трафика в града.

От Асоциацията на пътните превозвачи обясняват, че ако правителството не вземе мерки да стабилизира цените на горивата, последиците могат да са страшни. Голям брой бизнеси „ще бъдат изправени до стената".

Домакинствата също са засегнати. Изчислено е, че средно за екскурзия с кола по време на неработните дни в страната шофьорите ще отделят тази година 110 милиона паунда (250 млн. лв.) по сравнение с миналата.

Представители на превозвачите предупреждават финансовия министър Алистър Дарлинг най-малкото да забрави за ново повишение на акциза през октомври. От правителството се иска да упражни натиск върху страните от ОПЕК за повишаване на производството на петрол, което според тях ще помогне да се смъкнат цените.