Очаква се до края на седмицата ръководството на ТЕЦ "Варна" да подаде заявление в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за поскъпване на електроенергията с 10-15 на сто.

Това каза изпълнителният директор на централата Иван Бъчваров на пресконференция след среща с ръководството на Министерството на икономиката и енергетиката.

Срещата бе проведена във връзка с разпоредените от министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров проверки за готовността на енергийните дружества преди зимата. Тя бе поискана от министерството и по повод проблеми с наличните количества въглищен запас в ТЕЦ Варна.

Разчетите за исканото поскъпване се правят в момента.

Причините са прекратените доставки на въглища за централата от Русия и Украйна, както и поскъпването им на международните пазари с около 20 на сто, което затруднява производството на електроенергия в ТЕЦ "Варна".

На организиран в Прага международен търг са получени девет оферти за доставка на въглища за централата, от които четири са отхвърлени поради високата цена и преговори с тях няма да се водят. Останалите са от Русия, Украйна и Виетнам, съобщава Нетинфо.

Очаква се договори с избрани доставчици да има сключени до края на следващата седмица. По думите на Бъчваров на днешната среща в МИЕ е договорено с Виетнам да има сключен договор, с което да се постигне разнообразяване на доставките.

ТЕЦ "Варна" осигурява около 10 на сто от електропроизводството в страната. ТЕЦ-а е 100% собственист на CEZ Group.