Трайчо Трайков е заложил капани на наследника си Делян Добрев в повереното му ведомство. Това заяви премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента след парламентарния контрол, предаде репортер на News.bg от Народното събрание.

Причината за отстраняването на Трайков е Катар, категоричен бе министър-председателят. Нямам му доверие, обясни Борисов видимо ядосан от множеството изявления на ексминистъра пред медиите.

Трайчо Трайков коментира след уволнението си, че истинската причина за него е позицията му за Белене и Лукойл. Бившият министър коментира, че ако Русия не ни смъкне цената на газа (което за момента не се получава, бел. ред.), значи е прав.

Действително имах намерение да продължа да работя с него, но ако не чуя от него истините, ако той лично не махне капаните, които постави пред новия министър, значи действително ще съжалявам и за времето, в което съм работил с него, за огромното доверие, което съм му дал за тези близо три години абсолютно да решава всичко в това министерство и да кадрува в него, както си пожелае, просто му давам шанс да излезе и да обясни защо наговори такива глупости, обясни премиерът.

На въпрос какви са капаните пред новия министър Бойко Борисов обясни: "Говори за неща, които той самият не е успял да свърши и знае, че не могат да станат". По думите на премиера, след като е ясно, че няма да строим Белене само като българо-руска централа и сме спрели Бургас-Александруполис, едва ли има голям шанс да се намали цената на доставките на газ за страната ни.

Борисов скастри бившия си икономически министър и за скандала с Лукойл. Той каза, че КЗК е заподозряла в картел не само Лукойл, но и други компании.

От къде на къде ще се говори само за една фирма, от къде на къде ще искаш да затвориш най-голямото предприятие в България, ако излязат 5000-6000 души на улицата какво става, недоволен е премиерът Бойко Борисов.

По повод Южен поток и искането на Трайчо Трайков една част от тръбата да е изцяло българска според премиера това е в един момент да се създаде ситуация като с украинската криза.

По повод изказванията на Трайков за АЕЦ "Белене", Борисов изтъкна: "От къде на къде ще създава в обществото такова впечатление".

Когато аз реша да сменям министър и по някакъв начин е станал несъвместим с моето усещане, изпратих Симеон Дянков да каже на Сашо Цветков (ексминистър на транспорта, б.р.) да си подаде оставката, на Трайков изпратих Цветанов да му каже в качеството си на вицепремиер, каза още министър-председателят и призна, че е имал планове да продължи да работи с Трайчо Трайков.

Аз възнамерявах да го оставя при мен съветник, за да довършим част от нещата, в които има компетентност да ги прави, подчерта Бойко Борисов.

Но повтарям с капана, който заложи на Делян Добрев и ако не излезе и не ги обясни тези неща, за да освободим на новия министър възможността да работи спокойно, ако съответно не обясни, че лично аз съм взел лиценза на Лукойл чрез митниците, той лично е присъствал на всички разговори, считам, че той умишлено е работил срещу мен и правителството, смята Борисов.

С оставката на Трайчо Трайков премиерът получил и едно прозрение. Аз сега разбрах, че съм имал коалиционен партньор в лицето на Синята коалиция, така го бранят, както и Драшков, моите уважения към тях, поясни премиерът.

Той обаче не пропусна да критикува непоследователността в отношението на сините към кабинета. Ако толкова добре сме работили досега, защо участваха във всички вотове на недоверие, значи като сменям министър той става най-милият и най-скъпият и работилият най-добре, а преди това са му искали оставките и да падне правителството, попита Бойко Борисов. Ето това е шикалкавене и политика напред-назад, допълни той.

Премиерът смята, че новият икономически министър ще успее да договори намаляване в цените на доставките на газ, въпреки заложените му капани, както и че ще разреши казуса с ГОРУБСО-Мадан. Надявам се в рамките на днешния ден Делян Добрев да доведе преговорите до край, подчерта министър-председателят.

Но и това са наследени проблеми, каза още той и допълни: Истински се надявам бившият министър Трайков да излезе и да каже всичките тези истини, защото иначе просто не е честен този удар, който ми нанесе.