Според Британската стопанска камара, фирмите в страната са изправени пред все по-сериозни проблеми при намиране на работници с подходящи умения.

От 304 работодатели, допитани в изследване, повече от половината считат, че сега по сравнение с периода преди пет години става все по-трудно да се наемат квалифицирани работници.

Според BCC, настоящата образователна и професионална подготовка не успява да осигури точно тези качества и способности, от които бизнесът се нуждае.

Департаментът на образованието и трудовите умения на Великобритания твърди, че нито едно правителство досега не е правило повече за подобряване квалификацията на трудещите се. Въпреки такова становище, BCC призовава да се стори повече.

Генералният директор на BCC Дейвид Фрост казва: „Тъй като ефектите на глобализацията се чувстват все по-широко, за да остане икономиката ни конкурентна е задължително работната сила в Обединеното кралство да е с високи умения".

„Ако не се вземат ефективни мерки, бизнесът във Великобритания сериозно ще изостане".

В петролния бизнес например, все по-остро се усеща липсата на монтьори и техници за тръбите.

Шеф на компания за офис доставки е казал на BCC, че е прекарал година в опити да назначи някого - но на тези, които са се явявали на интервю, са им липсвали умения и са имали ужасно отношение към работата.