Петролът падна отново под $60 за барел в петък, след като предходния ден цената „полудя" в следствие на спекулациите за възможността, ОПЕК да намали дневните добивни нива с 1 млн. барела дневно.

Американският лек петрол се понижи с 33 цента до ниво $59.70 за барел тази сутрин, след като отбеляза ръст от 62 цента в четвъртък, когато цените удариха ниво $60.97 за барел. Лондонският Брент петрол се търгува с 27 цента по-ниско до $59.73 за барел.

Официалните лица от ОПЕК споделиха днес, че картелът ще намали дневните си производствени нива възможно най-скоро, тъй като „цената в момента е неприемлива".Това ще е първото съкращение от две години насам.

Делегат на ОПЕК е заявил, че Саудитска Арабия, която е най-големия износител в света, ще намали производството си с 300,000 барела дневно, докато президентът на организацията Едмънд Даукору съобщи, че вече шест от членките работят с намалени дневни обеми.

Планът на ОПЕК да намали дневното си производство е последица от започналото масово редуциране на дневните обеми от отделните членове, започнало миналата седмица с Нигерия и Венецуела.

Девет от държавите членове на ОПЕК ще намалят доставките си за пазара. Припомняме, че общият дневен добивен обем на ОПЕК през септември беше 29.47 млн. барела дневно.

В посока надолу може да се очаква тест на техническата съпротива в $57.75 (7-месечното дъно). В момента най-близкото по-сериозно ниво на подкрепа е $59.60, докато едно повишение на цената ще срещне съпротива при $60.04.