Цената на петрола ще е от първостепенна важност през следващата седмица. Инвеститорите ще се опитат да преценят, на базата на цената на горивата, какво ще е потребителското поведение по време на сезона за пазаруване.

Традиционно силният сезон за празнично пазаруване през ноември и декември, е най-важния период за американските търговци на дребно. Тогава се генерират между 25% и 40% от годишните продажби. Освен това, самото настроение на потребителите около празниците и наближаващата нова година, се отразява изключително благоприятно на търговците като цяло.

Американския лек петрол с доставки ноември завърши петъчната търговия на ниво от $62.91 за барел в петък, което е покачване с 4% за седмицата.

Цената в началото на сесията се понижи рязко, но след новината за ново спиране на 30,000 барела дневно производство от петролното поле на ВР в Аляска, цената върна всичките си загуби. British Petroleum възстановяват поетапно пълното си производство от полето Пръдхоу Бей, чийто петролопровод се нуждаеше от капитален ремонт.

Същевременно от ОПЕК съобщиха, че Венецуела ще се присъедини към Нигерия и ще намали дневното си производство на петрол, за да стабилизира цената. Говорителят на Организацията на износителките на петрол Омар Ибраим добави, че двете страни са единствените членки, които „на своя глава" правят промени в добивните си обеми.

Венецуела планира да намали дневното си производство с 50,000 барела, докато Нигерия възнамерява да изтегли около 120,000 барела дневно от пазара, което влиза в сила от 1 октомври. Общия производствен обем на ОПЕК се изчислява на 27.88 млн. барела дневно през август. Тези данни не включват нестабилното производство на Ирак.