Индексът на цените на производител (PPI) в САЩ през август бележи скромно покачване с +0.1% м/м, а основният PPI (без храни и енергия) се понижава с -0.4% м/м.

Това е под прогнозираните данни за съответно +0.3%/+0.2%. Тези данни, макар и доста благоприятни, с оглед на ниската инфлация, която показват, едва ли ще окажат голямо влияние.

Припомняме, че индексът на потребителските цени (CPI) за август вече показа умерено покачване с +0.2%, с колкото се повиши и основния CPI.

За спада на основния PPI влияние оказва спада на производствените цени на лекотоварните камиони с -3.4%, на автомобилите с -2.6%, на алкохолните напитки с -1.9% и на фармацевтичните продукти с -0.9%. Това е вторият пореден спад на основния PPI (за последно показателят е спадал 2 поредни месеца през април 2003) и бележи най-големия спад от април 2003.

Цените на междинните стоки се покачват с +0.4%, а тези на петрола с +2.2% (оттогава цените на енергията спадна). На годишна база PPI е +3.7%, а основният PPI +0.9%. PPI без автомобили е с незначителна промяна.

Началното жилищно строителство в САЩ през август отчита спад с -6.0% спрямо юли до годишен темп от 1.665 млн. единици, много под очакванията за 1.750 г/г и най-слаб годишен ръст от април 2003.

Разрешителните за строеж през месеца също намаляват, с -2.3% до 1.722 млн. Както началното строителство, така и разрешителните за строеж са под нивата им отпреди година по-рано, което дублирано със спада на индекса на NAHB за активността на пазара до ново дъно през септември, предполага, че строителството на жилища ще продължи да се забавя през идните месеци, в отговор на намаляващото търсене.