Заместник-председателят на Върховния касационен съд Красимир Влахов поиска уеднаквяване на тарифите на частните и държавните съдебни изпълнители, съобщи БНР.

Ако длъжник получи покана за доброволно изпълнение от държавен съдебен изпълнител, той ще плати допълнително само 20 лева такса. Ако обаче това се случва при частен съдебен изпълнител, се плаща и за образуване на дело, оглед, опис и публична продан, обясни Влахов.

"Аз намирам за нетърпимо положението, при което разноските, които плаща длъжникът, могат да бъдат определяни според това дали изпълнението срещу него се провежда от държавен или от частен съдебен изпълнител. По този начин длъжниците по никакъв начин не са мотивирани да плащат доброволно. Защо да плащаш доброволно, като от тебе пак ще бъде събрана таксата, която би била събрана при проведено принудително изпълнение", каза Влахов.

Влахов е изпратил писмо с искане за уеднаквяване на тарифите на частните и държавните съдебни изпълнители до Министерството на правосъдието. От там са отговорили, че ще се работи по въпроса, но че бърза промяна на тарифата не може да очаква, защото тя се приема от Министерския съвет след съгласувателна процедура.