Управляващи и опозиция продължават битката за бонусите с взаимни обвинения.

Първи бяха от ГЕРБ.

Политически лица са получили възнаграждения от бордове на държани предприятия в размер на 750 хил. лв. само за 2007 година, съобщи зам.-шефът на ПГ на управляващата партия Димитър Главчев на извънреден брифинг в парламента, предаде репортер на News.bg.

Той съобщи, че във връзка с темата за бонусите ГЕРБ са поискали отговор от Сметната палата кои членове и началници на политически кабинети министри и зам. министри са получавали възнаграждения от така наречените хранилки - бордове на държани предприятия за периода 2007 - 2010 г.

Днес е постъпил отговор от Сметната палата, от който са видни данните за 2007 г. за следващите години е невъзможно да се разберат какви са източниците на доходите на политическите лица, тъй като формулярите са променени и информацията става данъчна тайна, поясни Главчев.

За получения отговор от Сметната палата днес той поясни
, че е открито несъответствие за около 320 хил. лв. между декларираните доходи в Сметната палата и тези в НАП.
Такова несъответствие е открито в декларациите на 11 души.

Главчев съобщи, позовавайки се на отговора от Сметната палата, че сред  политическите лица, получавали пари и от бордове през 2007 година има четирима министри, 22 зам.- министри и 11 членове на политически кабинети.

Тъй като данните за получаваните от тях пари са в публичен регистър, Главчев представи справки на журналистите и съобщи какви суми са посочили някои политически лица.

Бюрхан Абазов зам.-министър на земеделието - около 30 000 лв.; Георги Петърнейчев - зам.-министър на транспорта - над 30 000 лв.; Любомир Дацов - зам.-министър на финансите - 21 хил. лв.; Нина Радева - зам.-министър на икономиката - над 40 хил. лв.; Румен Овчаров - министър на икономиката - 63 500 лв.; Нихат Кабил - министър на земеделието - близо 20 000 лв.

От 11-те души с несъответствия в декларациите подадени той посочи Димчо Михалевски - зам.-министър на регионалното развитие с над 30 000 лв.

Йордан Димов - зам.- министър на икономиката енергетиката и туризма - над 100 хил.  лв. ; Кирил Ананиев - зам.- министър на финансите - над 70 хил. лв. и Цонко Киров - зам.- министър на вътрешните работи - над 12 хил. лв.; или общо 315 470 лв.

Почти по същото време - на редовните си седмични брифинги, двете опозиционни партии скочиха срещу бонусите на сегашната администрация. От ДПС питат премиера какви бонуси са раздадени, а социалистите искат оставки и извинения за оповестения бонус на Корнелия Нинова.

Сергей Станишев опроверга изнесената информация за бонуса, получен от червената депутатка - Корнелия Нинова, като член на борда на „Булгартабак".
Оказа се, че за 4 години Нинова получила само 7696 лв., 90 % от които дарила за благотворителни  каузи. „Хубаво е това да се знае", коментира Станишев.
Председателят на БСП настоя Красимир Велчев и Цветан Цветанов да се извинят на Нинова, заради това, че в петък оповестиха, че тя била взела 150 хил. лева.

Парламентарната група на ДПС изпраща официално заявление, съгласно закона за достъп до информация до премиера Бойко Борисов, в което настояват за пълна и точна информация за това кои министри, членове на политически кабинети и на какви групи лица са раздавани средства, като ДМС (допълнително материално стимулиране), колко средства са им раздадени и кога точно по време на управлението на ГЕРБ.

От ДПС бяха категорични, че исканата от тях информация не е класифицирана и не противоречи на Закона за защита на личните данни. „Много ни е любопитно дали ГЕРБ, този път в лицето на премиера Бойко Борисов, ще продължат да крият информация за раздадените бонуси", изтъкна Лютви Местан. Той подчерта, че задължение на премиера е да предостави исканата от партията информация.

От ДПС са категорични, че ако не я получат, ще инициират анкетна комисия за бонусите. От партията попитаха справедливо ли е според управляващите, в условията на криза, когато целокупният български народ е със замразени заплати, и има нови стотици безработни, да се раздават бонуси на определени хора от администрацията.

Според Местан аморално е поведението на управляващите, с оглед на поетия от тях ангажимент, че ще бъдат символ на новия морал. „ГЕРБ излъгаха!", категоричен бе Местан.

По думите му неуместно би било оправданието на управляващите с тройната коалиция. Той призна, че предходното управление действително е водило политика на раздаване на допълнително материално стимулиране (ДМС), но това е ставало в условията на сериозен икономически растеж. „Първо се внасяше в хазната, а после се разпределяше" подчерта Лютви Местан.

Освен това Тройната коалиция е повишавала пенсиите и заплатите на хората, както и е раздавала бонуси. „Тройната коалиция нямаше ангажимент да не го прави", припомни още Местан.

По-рано и от БСП настояха правителството да предостави информация за раздадените бонуси. „Настояваме тази информация да стане публична", заяви соцлидерът Сергей Станишев. Той припомни текстове от Закона за предотвратяване на конфликт на интереси, според който, ако министри и зам.- министри участват в бордове, то те не трябва да вземат заплащане за това.

Станишев каза, че ако министри и зам.-министри получават заплащане от участието си в бордове, то те трябва да върнат парите.

Според него целенасочено се крие информацията за бонусите на членовете на кабинета. „Искаме министъра на финансите да изнесе цялата информация", настоя още Станишев.

Червените искат да знаят още защо бонусите са се превърнали в такава голяма държавна тайна. Според столетницата управляващите са раздали милиони левове бонуси в период, когато са замразили пенсии и заплати. „Нека ГЕРБ ни опровергаят, ако могат.", подчерта Станишев.