Кредитният портфейл на Европейската инвестиционна банка у нас по гарантирани от държавата заеми е 996 млн. евро, съобщиха от финансовата институция.

В страната банката е финансирала общо 22 проекта, от които 10 са напълно усвоени, съобщават от министерството на финансите.

Усвоените средства по заеми са в размер на 545.37 млн. евро., като от тях средства в размер на 426 млн. евро са напълно усвоени.

Това са суми за проектите за финансиране на ТЕЦ „Марица-Изток 2", за кредитиране на проект в телекомуникациите, по проекта „Транзитни пътища", за изграждане на център на РВД и въздушния трафик, за новия пътнически терминал на Летище София и за изграждането на „Трансевропейска пътна мрежа".

Кредитният портфейл на инвестиционната банка включва също така и заеми без държавна гаранция, които на обща стойност 280 млн. евро.

Това са отдадени глобални заеми предимно на банки за кредитиране на малки и средни предприятия. Финансиране са получили Райфайзенбанк, ДСК, Булбанк, Хипоферайнсбанк България и HVB Bank Biochim.

Освен глобалните заеми, кредитни линии са отпуснати и на Юнион Миниер - Пирдоп Мед в размер на 3 млн. евро, както и на Интербрю България в размер на 20 млн. евро.