Варненските търговци заплашват с увеличение на цените на стоките заради допълнителното заплащане на продавачите, които работят заради снабдяването на магазините през нощта, пише "Черно море".

Острата реакция сред големите варненски фирми - производители, дистрибутори и търговци, е предизвикана от решението на Общинския съвет за промяна на наредбата за обществения ред. С наредбата се предвижда зареждането на търговските обекти в централната част на Варна да става единствено в часовете от 20.00 ч. до 7.00 ч. сутринта.

Тази промяна обхваща около 30 варненски улици с над 1000 обекта, което ще доведе до сериозни проблеми в разгара на летния сезон. Това се казва в писмо от 100 водещи фирми в региона, изпратено до варненските медии. Някои от тях вече са подали жалба до Варненския административен съд за отмяна на решението.

Поради спецификата на по-голямата част от произвежданата продукция като хляб, закуски, сладкарски изделия, мляко и млечни продукти, малотрайни колбаси (с трайност до 24 часа) и др. снабдяването на търговските обекти следва да се извършва всекидневно, ето защо последствията за тези производители и доставчици ще бъдат най-тежки.

Освен промяната в цените, която със сигурност ще се наложи, магазинерите обещават, че обитателите на централната част на града ще са подложени на невъобразим шум от зареждането на обектите в часовия пояс от 4.00 ч. до 7.00 ч.

Според търговците изместването на трафика в ранните часове на денонощието едва ли е мечтата на живеещите в крайморската част на "най-добрия за живеене град".

Фирми се надяват, че общинските власти и областният управител, в чиито ръце е изпълнението на това решение от Наредбата, ще се намесят своевременно за отмяната му. 47 фирми са се подписали под жалбата за отмяна на решението, вкарана във Варненския административен съд.

В жалбата се посочва, че решението на Общинския съвет е неправилно, незаконосъобразно и нищожно поради това, че са налице съществени нарушения на административно-производствени правила; противоречие с материалноправни разпоредби и несъответствие с целта на закона.

Подаваме настоящата жалба в качеството си на граждани и организации, чиито права, свободи и законни интереси са нарушени и застрашени от незаконосъобразния административен акт, като за нас той поражда и непосредствени задължения. Молим да постановите решение, по силата на което да отмените същия, пише в жалбата до съда.

Съпротивата на варненските търговци изглежда обоснована. Нощното зареждане на магазини е практика, позната в почти всички големи градове в страната, както в София, така и в Пловдив, Бургас, Велико Търново.

Търговец от Велико Търново разказа за Money.bg, че нощното зареждане на магазини е била широкоразпространена практика повече от една година, но от месец и половина е преустановена, тъй като е нерентабилна. Услугата се предоставя от фирмата доставчик. В Търново фирма „Грестокомерс" е зареждала извън пиковите часове магазини, които са по главните улици и средно големите магазини, както и някои супермаркети.

Повече от 30 магазина са зареждани със стока в по-късните часове. Предимствата на извънредната работа в часовете след 19.30 до 22.30 часа е, че през това време не се пречи на трафика от автомобили в града, коментира търговецът.

Друго предимство са заявките, които се правят в следобедните часове. Така работниците от магазина имат възможност да приемат стоката и да я подготвят за следващия ден.

Всичко това обаче се оказва твърде скъпа услуга, от която великотърновските търговци са се отказали.