Цените на петрола в четвъртък достигнаха $62 за барел. Това е най-високото им ниво от месец насам. Повишението на цените е предизвикано от съобщението за чувствително намаляване на запасите на суров петрол в САЩ, както и от все по-ясните знаци, че ОПЕК ще свие добива, коментира Reuters.

Американският лек петрол в 03:39 Гринуичко време се търгуваше за $61.69 за барел, или повишение с 29 цента. За трети пореден ден цената на петрола се вдига, вчера повишението бе с 3.5% - най-голямото в рамките на един ден от седем месеца насам. Лондонският бренд поскъпна с 19 цента до ниво $62.24 за барел.

Цените на петрола са най-високите от 2 октомври - данните от САЩ показаха, че запасите на суров петрол миналата седмица са намалели с 3.3 милиона барела, противно на прогнозите за нарастване.

"Неочакваните нива на запасите в САЩ действително възвърнаха цвета на петрола", казва търговски анализатор на Националната банка на Австралия.

Спадът на запасите на най-големия в света потребител на петрол се дължи на затварянето за три дена поради лошото време на Louisiana Offshore Oil Port, най-голямото съоръжение в САЩ за внос на петрол.

Запасите от преработен петрол също бяха по-ниски от очакваното, спадът е с 1.4 милиона барела.

По-голямата сигурност, че ОПЕК възнамерява да намали добива с 1.2 милиона барела петрол дневно също спомогна за това, цените да се възстановят от минималното за 2006 г. равнище от $56.55 преди седмица, когато търговците поставяха под въпрос желанието на някои членове на ОПЕК да следват общата политика.

Официално лице от Иран каза в сряда, че е информирало клиентите си, че през ноември възнамерява да намали доставките със 176,000 барела дневно, а нигерийските официални лица казаха, че страната ще пренесе ограничението от 5%, което бе доброволно възприето през този месец, и върху ноември.

Това последва новините от клиенти на Саудитска Арабия и ОАЕ, които по рано през седмицата са били уведомени за свиването на производството.

"Предприетият от Саудитите ход да намалят доставките за рафинериите в Азия наистина помогнаха да се възстанови доверието в групировката", обяснява цитираният по-горе анализатор.

Времето също подпомогна възстановяването на цените, защото ранните студове в Североизтока поддържат търсенето на петрол високо; студът според метеоролозите ще се задържи пет дена.

Данните от САЩ в сряда също показаха стабилно увеличение спрямо 2005 г., когато търсенето бе ударено от скока в цените, след като ураганите в Персийския залив смутиха производството на рафинериите.

Съвкупното търсене на нефт за последните четири седмици е с 4.1% по-високо от периода на предходната година.