Въпреки че мирисът е доминиращ за изграждането на вкусовите качества на храната, самият вкус е събирателно от много други рецептори. Ароматът на дадено ястие е първото, което рецепторите ни приемат. След това идва самата презентация на храната, начинът по който се поднася. Едва тогава идва и ред на вкуса и консистенцията.
Оказва се, за самия процес на хранене е важна и атмосферата, която ни заобикаля. Случвало се е да не ни е толкова приятно да се храним на шумни места или слуховите ни рецептори да отчитат неприязън по време на хранене. Най-големият пример, като доказателство на този факт, е теорията за самолетите. Най-голямата международна платформа за поръчка на храна, foodpanda, разказва повече за тази мистерия.
Повечето хора заявяват, че не харесват храната в самолетите и въпреки това всеки от тях очаква момента, в който стюардесите ще я поднесат.
В действителност храната в самолетите не е лоша, тя просто изглежда различно - пакетирана в кутии, със странна форма. Причината за това е, че вкусовите ни рецептори в небето и на земята са различни.
Вкусовите рецептори и обонянието са първите неща, които се променят над 3000 км. височина. Нашите възприятия за соленост и сладост са различни в самолет, главно поради липсата на влага, по-ниското налягане на въздуха, и не на последно място, фоновия шум.
Забелязали ли сте колко хора консумират доматен сок или (или Bloody Mary) в самолет? Това е, защото доматите са много богати на определени вещества, които ги правят по-привлекателни и предпочитани по време на полет. Подобни храни са телешко, свинско, пилешко, гъби, моркови и пармезан.
Нефтения
на 10.10.2015 в 12:21:47 #3@Frodo... Пич, коментарът беше за "км"... Над 3000 "км" е безсмислица защото е извън стратосферата и точно това е уточнил в коментара си човекът преди теб. И си спестявай квалификациите , защото с тях даваш директна информация за възпитанието и мозъчния си капацитет. По-скоро ти се информирай какво се случва над 3000 м / метра, а не киломтра, както е написано в статията/ с атмосферата и налягането вътре в кабината на самолета. А обикновената височина на нормален полет / т.нар. cruising alstitude / на самолетите е 35-39 000 фута, което е около 10-12 километра или 10-12 000 м. Това е
Frodo
на 09.10.2015 в 12:36:36 #2Много си тъп Пише НАД 3000
illuminat
на 09.10.2015 в 12:11:32 #1На 3000 км. височина сигурно ще ми е различно и телсното тегло....хахахахахахахахахахах кой самолет се движи на 3000м ? височината на която летят самолетите е от 9 до 10км ...а на 3000км както пише в статията не знам питайте Гагарин хахахахх