В моделната гама на руския автомобилен производител АвтоВАЗ ще се появи градски кросоувър клас B+. Компанията помоли потребителите на социалните медии да измислят име за новия кросоувър на марката Lada.

Конкусът ще се проведе от 18 октомври до 25 октомври тази година включително, информира autonews.ru.

Основни изисквания към името на новата Lada:

  • да бъде близко и разбираемо за руския народ, да отразяват неговите традиции, култура и език;
  • да е написано на латиница, да е хармонично, лесно за произнасяне и запомняне както на латиница, така и на кирилица;
  • да бъде оригинално (уникално);
  • да се комбинира с Лада;
  • да се състои от не повече от шест букви.
АвтоВАЗ: Предложете име за новия модел Lada

АвтоВАЗ: Предложете име за новия модел Lada

До 2026 година руската марка предвижда да пусне 17 нови и обновени модела

Най-вероятно става дума за нов кросоувър на АвтоВАЗ, който ще бъде изграден на базата на Lada Vestaр пише Аutonews. Този модел беше обявен за първи път от ръководителя на руската компания Максим Соколов на икономическото събитие VEF-2022. Тогава топ мениджърът не уточни точните дати за началото на производството на новия продукт.

"Това ще бъде нов модерен кросоувър - вероятно най-популярната версия сред автомобилните ентусиасти днес. И в близко бъдеще ще започне да се разработва изцяло от екипа на научно-техническия център на АвтоВАЗ", обясни Соколов.

АвтоВАЗ започна да продава Лади онлайн на заводската цена

АвтоВАЗ започна да продава Лади онлайн на заводската цена

Сделката и доставката по новата програма, ще се извърши в един от трите дилърски центъра на Lada в гр. Толиати

Първият кросоувър на АвтоВАЗ обаче трябва да бъде Lada X-Cross 5. Тази кола обаче вече има име. Производството на този автомобил стартира на 17 юни в завода Lada в Санкт Петербург. Моделът обаче все още не е пуснат в продажба. До края на годината АвтоВАЗ обещава да произведе 10 000 от тези коли. Новите продукти ще трябва да играят на същото пазарно поле с кросоувъри като Chery Tiggo 7 Pro Max и Changan CS55 Plus.

Автомобилът е по същество обновена версия на кросоувъра Bestune T77 във версия преди рестайлинг. Моделът на АвтоВАЗ се различава от близнака си от Китай само по емблемата. Въпреки това, ако вярвате на предишните обещания на местната компания, производството на колата се планира да бъде значително локализирано в Русия.

Каква ще е цената на подобрената Lada Vesta

Каква ще е цената на подобрената Lada Vesta

"АвтоВаз" е подготвил избор между двигател с мощност 90 и 106 конски сили, както и други екстри

SUV сегментът в момента е най-големият на руския пазар. Марката Lada обаче все още не е напълно представена там. Гамата на АвтоВАЗ в момента включва само тривратия SUV Lada Niva Legend, който се произвежда почти половин век без значителни технически и външни промени, и Lada Niva Travel (тази кола замени на пазара Chevrolet Niva). И двата автомобила се продават с 1,7-литров агрегат с мощност 80 конски сили, съчетан с петстепенна механична скоростна кутия и постоянно задвижване на всички колела.