В годината на своя половинвековен юбилей руския производител AвтоВАЗ обяви пускането на 30-милионния автомобил с марката Lada. Червеният седан Lada Granta, който ще попълни експозицията на музея на предприятието, се превърна в юбилейната кола, която слезе от поточната линия на Волжкия автомобилен завод, съобщи пресслужбата на компанията.

Първият автомобил на Волжкия автомобилен завод - ВАЗ 2101 Жигули - също беше показан на церемонията с участието на президента на АвтоВАЗ Ив Каракацанис и ръководителя на Renault Лука де Мео. Той бе създаден на базата на седана Fiat 124, като влезе на поточната линия през 1970 г. и се произвежда до 1988 година. За 18 години от този модел са произведени около 4,85 милиона автомобила.

Снимка 497771

Източник: Lada

Що се отнася до юбилейната Lada Granta, това е автомобил със специален дизайн #CLUB . Тази кола се различава от останалите версии на модела със специални табелки на задната врата, нова тапицерия на седалките с бродирано оранжево име от серията, както и двуцветни джанти и черни корпуси на страничните огледала.

В момента Lada Granta е най-популярният модел на вътрешния пазар, припомня autonews.ru. Според Асоциацията на европейския бизнес (AEB) от януари до август 2020 г. в Русия са продадени 71 992 автомобила от линията Lada Granta.

В Русия преброиха колите Lada. Кои модели са най-популярни?

В Русия преброиха колите Lada. Кои модели са най-популярни?

По пътищата на страната се движат близо 10 милиона от тях, произведени преди 2010 г.

Фамилията Lada Granta включва седан, лифтбек, хечбек, комби и неговата крос-версия. В допълнение, моделът разполага с учебен вариант за обучение в автошколи, както и модификация Drive Active със спортно окачване и настройки на кормилното управление.

Автомобилите се предлагат с 1,6-литрови двигатели с мощност 87, 98 и 106 конски сили. Двигателите могат да работят заедно с петстепенна ръчна скоростна кутия или с роботизирана автоматична скоростна кутия.

Цените на Lada Granta варират от 470 900 до 684 900 рубли или от 5 260 до 7 643 евро.

(Референтен валутен курс на Банката на Русия за 26 септември - 1 евро = 89,66 рубли, 1 долар = 76,82, бел.ред).

Къде се продават и колко струват автомобилите Lada извън Русия?

Къде се продават и колко струват автомобилите Lada извън Русия?

AвтоВАЗ развива пазарите на Централна Азия, продажбите в Европа намаляват