Шведският производител на луксозни автомобили Polestar, собственик на Volvo възнамерява да създаде център във Великобритания.

Компанията планира да започне да произвежда автомобили в страната по-късно, пише Reuters.

Решението на автомобилния производител идва на фона на предстоящото напускане на Обединеното кралство на ЕС. Усложнените търговски отношения, които могат да настъпят в последствие накараха някои автомобилни компании да намалят производството си. Ако Великобритания излезе от блока без сделка, това би попречило на много доставчици и заети в сферата.

Polestar, чиито автомобили са известни със своите позлатени колани, няма опасения относно Брекзит. Вземането на решението от компанията се основава на целта да се използва инженерния опит във Великобритания.

Брандът има намерение да наеме първо 60 инженери от Острова и в последствие да разшири екипа си.

"Работата на Polеstar изисква нови и развиващи се умения, лекотоварна и многокомпонентна техника. Оперирането в Обединеното кралство ще ни позволи да предприемем следващи стъпки към нашите бъдещи автомобили", заяви предстоящият ръководител на центъра Ханс Персон.

От компанията за казали, че се надяват да продават автомобилите чрез абонаментна програма, в която застраховката и поддръжката се поемат от производителя.

В момента компанията произвежда единствения си хибрид Polestar 1 в Китай и представи своя масов седан Polestar 2, конкуриращ се с Model 3 на Tesla.

Центърът във Великобритания ще бъде финансиран изцяло от Polestar и ще е първото независимо подотделение на марката, част от Volvo.