Румънският производител на автомобили Dacia проучва възможностите за създаването на SUV модел с малък размер, подобен на Jeep Avenger (по-малък от Duster), оборудван както с хибридно, така и с електрическо задвижване, за да "запълни" празнината между електрическия модел Dacia Spring и бъдещата (по-голяма) версия Duster, съобщи Profit.ro.

В момента Dacia Sandero запълва празнината, но не е истински SUV и няма хибридна или електрическа версия (поне не преди 2028 г.).

Представители както на Dacia, така и на групата майка Renault потвърдиха, че румънската компания ще пусне два нови модела в периода след дебюта на новата версия на Duster (2024) и новия модел Bigster (2025). Освен това главният изпълнителен директор на Dacia Ксавие Мартинет каза, че ще има два компактни модела, разработени на платформата CMF-B, която днес се намира и в Sandero и Jogger.

Най-накрая се появи конкурент на Dacia?

Най-накрая се появи конкурент на Dacia?

Агресивната ценова политика на китайците вече дава резултати

Не е ясно обаче дали в допълнение към новото Sandero, Dacia ще се интересува и от разработването на мини SUV, дълъг приблизително 4,10 метра, с по-ясни характеристики от Stepway.

Последните данни сочат, че румънската марка автомобили Dacia, част от френската група Renault, е единственият голям европейски производител на автомобили, който отбелязва двуцифрен ръст на продажбите в Европейския съюз (ЕС) през 2022 г.

През изминалата година Dacia е продала над 440 000 автомобила в ЕС, което е ръст от 13,8% в сравнение с 2021 г., докато общите продажби на автомобили в ЕС са намалели с 4,6% до 9,25 милиона бройки, сочат данните на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Renault с големи планове за "златната" Dacia: пуска два нови модела и увеличава производството

Renault с големи планове за "златната" Dacia: пуска два нови модела и увеличава производството

Изпълнителният директор на Renault очерта големи планове за румънския завод и марката Dacia