Изпълнителният директор на Renault Group Лука де Мео очерта големи планове за румънския завод и марката Dacia, съобщи Ziarul Financiar. Той обяви, че ще бъдат пуснати още два компактни модела след Bigster (разширен SUV модел).

"Dacia е "чисто злато" за Renault Group", добави той и уточни, че нейният марж на печалба ще се увеличи от 10% на 15%.

Renault представи и планираното си зелено обновяване с две направления: ново звено за електрически превозни средства (водещо подразделение Ampere) и дъщерно дружество за термични и хибридни активи (Horse).

Шефът на Dacia обеща да намали цените на колите, но при едно условие

Шефът на Dacia обеща да намали цените на колите, но при едно условие

Румънската марка автомобили Dacia драстично покачи цените си през последните месеци

Заводът Renault Mécanique Roumanie, който произвежда двигатели и трансмисии, ще бъде част от дивизията "Horse" в рамките на новата организация на групата Renault и ще бъде споделен между Renault и Geely.

"Horse ще може да бъде доставчик не само за групата Renault, но също така ще може да доставя и на други компании. Подразделението Horse ще има осем клиента по целия свят, включително Renault, Geely, Dacia, Nissan или Proton. По този начин, ще удвоим доставените обеми", каза Лука де Мео, главен изпълнителен директор на Renault Group.

Печалбата  на Dacia мина €100 милиона, ето кои са най-продаваните модели

Печалбата на Dacia мина €100 милиона, ето кои са най-продаваните модели

Компанията не очаква негативни последици от войната в Украйна

Продажбите на Renault на автомобили с вътрешно горене спадат. Същевременно през първите девет месеца на 2022 г. хибридните и електрически превозни средства представляват 38% от регистрациите на марката в Европа, което е увеличение от 12% на годишна база.