Dacia ще намали цените на колите си, когато цената на енергията, частите и суровините, използвани в производството, също паднат, обеща шефът на марката Денис Льо Вот.

Dacia се превърна в една от марките, които най-драстично покачиха цените си, тъй като компанията прокара към клиентите си увеличенията на разходите през последните няколко месеца.

Dacia Sandero, базовият автомобил на марката в Обединеното кралство, беше пуснат на пазара през 2020 г. с начална цена от £7995, но след загубата на бюджетната облицовка Access и поредица от повишения на цените на базовите модели започват от £12 595, a увеличението възлиза на близо 58 на сто.

Dacia показва първия си хибриден двигател на автомобилното изложение в Париж

Dacia показва първия си хибриден двигател на автомобилното изложение в Париж

Двигателят е предназначен за компактния модел Jogger

Льо Вот обеща, че спадът в производствените разходи ще бъде посрещнат чрез намаление на каталожните цени.

"Ако това се случи, със сигурност ще го направя", каза Льо Вот по време на автомобилното изложение в Париж тази седмица, предаде Аutocar. Той обаче изрази съмнение, че разходите скоро ще намалеят.

Dacia запазва бюджетната си позиция, тъй като нейните разходи като цяло са по-ниски от тези, които се конкурират в по-високи ценови категории, каза той.

"Ние сме най-евтини в блока и винаги ще бъдем, защото колите ни са по-малки и по-леки и имат само основните екстри", добави шефът на Dacia.

Печалбата  на Dacia мина €100 милиона, ето кои са най-продаваните модели

Печалбата на Dacia мина €100 милиона, ето кои са най-продаваните модели

Компанията не очаква негативни последици от войната в Украйна

"Натискът върху разходите, който изпитваме върху стоманата и алуминия, е реален, но ние използваме по-малко от нашите конкуренти", добави той.

Истинската цена на увеличенията на цените на новите автомобили беше разкрита в What Car? данни, показващи, че месечната вноска за финансиране на нови автомобили се е увеличила до шест пъти спрямо националната инфлация, в зависимост от марката и модела. Общите месечни сметки за финансиране на лични договорни покупки скочиха средно с 12,4% между септември 2021 г. и септември 2022 г., тъй като производителите премахнаха отстъпките.

eMAG измести Dacia като най-скъпата марка в Румъния

eMAG измести Dacia като най-скъпата марка в Румъния

Компанията планира по-голяма експанзия в Европа

Производителите на автомобили успяха частично да покрият нарастването на сметките за енергия, разходите за части и суровини, тъй като недостигът на доставки драстично забави производството до точката, в която те не могат да задоволят търсенето. В тази ситуация покачването на цените става неизбежно.