Volkswagen Group разсекрети нов концептуален електрически автомобил ID.2. Според прессъобщението на компанията, пълното име на новия модел звучи като ID.2 all, което е игра на думи и може да се преведе като "ID за всички".

Следващият Volkswagen Golf ще бъде електрически автомобил

Следващият Volkswagen Golf ще бъде електрически автомобил

Спортните GTI и R няма да изчезнат, но също ще преминат към електрическа тяга

Автомобилът е замислен като най-демократичния и достъпен електрически Volkswagen в историята на подмарката ID. В базовия си вариант ще струва не повече от 25 000 евро. В същото време декларираният резерв на мощност ще бъде за автономен пробег от 450 км.

Volkswagen позиционира ID.2 като автомобил, който ще съперничи на бензиновия модел Golf по вътрешно пространство и ще се превърне в аналог на хечбека Polo по външни размери и цена. Дължината на хечбека ID.2 ще бъде само 405 см.

Снимка 610463

Източник: Volkswagen

Автомобилът ще бъде изграден на модернизирана платформа MEB и ще бъде първият представител на семейството ID с предно задвижване: досега такива автомобили бяха със задно задвижване в базата и задвижване на всички колела в горните версии.

Мощността на електрическия мотор ще бъде 226 конски сили. За сравнение: по-големият и по-скъп Volkswagen ID.3 вече е оборудван с електродвигател с мощност 204 к.с. в базовата версия.

Капацитетът на тяговата батерия не се съобщава, но времето за зареждане от 10 до 80% от DC терминала ще бъде не повече от 20 минути. В колата е вградено и 11 kW AC зарядно.

Снимка 610460

Източник: Volkswagen

Новият концептуален автомобил е прототип на сериен автомобил, който ще бъде представен едва през 2025 година. Volkswagen смята този модел за ключов в прехода от двигатели с вътрешно горене към електрическо задвижване.

Volkswagen има план за електрофикация за 180 милиарда евро през следващите 5 години

Volkswagen има план за електрофикация за 180 милиарда евро през следващите 5 години

15 милиарда евро са предвидени за заводи за батерии и суровини