В 14:00 часа в понеделник започва продажбата на електронните винетки, като те могат да бъдат закупени през платформата bgtoll.bg, чрез терминали за самотаксуване в страната или чрез мобилно приложение. Засега сайтът все още не е достъпен.

Физическите терминали могат да бъдат намерени в търговски обекти по пътната мрежа, основно в бензиностанции, съобщава БНТ.

От тях винетки ще могат да бъдат закупени чрез дебитни и кредитни карти или с карти за гориво. Цените за годишната винетка за леките коли са на стойност от 97 лева. Месечната е за 30 лева, а седмичната - за 15 лева.

Електронните винетки ще се продават от следващата седмица

Електронните винетки ще се продават от следващата седмица

Взимат талона на колата, ако нямаме винетка и не платим на място глобата

Собствениците на леки автомобили ще трябва да закупуват и нова винетка през почивните дни за периода между петък на обяд и неделя полунощ. Нейната цена е 10 лева.

Електронните винетки ще бъдат проследявани чрез регистрационните номера на автомобилите от камери, разположени по пътната мрежа.

Шофьорите, които не са платили винетка, ще могат да платят компенсаторна такса на място. За леки коли тя е 70 лева, за автомобили от 3,5 тона до 12 тона е 125 лева, а за тежкотоварните над 12 тона е 175 лева.