Американската корпорация Ford Motor е напът да се превърне в първия автомобилен производител, който ще внася коли от Индия за пазара отвъд Океана.

Причината се крие в опасността от въвеждането на по-високи мита на вноса от Мексико след избирането на новия държавен глава на САЩ.

От компанията заявиха, че компактният кросоувър EcoSport ще бъде сглобяван в Индия и ще се лансира на пазара в Америка през 2018 година, пише CNN Money.

Субкомпактните модели превозни средства са огромен бизнес за САЩ и представляват един от най-големите сегменти на местния автопазар, сочат данни от Kelley Blue Book.

По време на предизборната си кампания Тръмп обеща да наложи данък от 35% върху автомобилите, които са сглобени в Мексико за пазара в САЩ. Идеята е това да стимулира автопроизводителите да осигурят повече работни места в американските заводи.

Експертите смятат обаче, че някои от автопроизводителите просто ще спрат изграждането на малки автомобили, ако не могат да бъдат сглобявани в страни с по-ниски заплати като Мексико.