Мултинационалната корпорация Intel обяви, че инвестира повече от 250 милиона долара в разработването на безпилотен автомобил. С това компанията се превръща в поредната фирма, насочила поглед към превръщането на автономното управление в реалност.

Главният изпълнителен директор на компанията Брайън Кързанчин обяви инвестицията по време на автомобилно изложение в Лос Анджелис. Шефът на Intel уточни, че компанията ще се насочи към напредъка на автономните возила, като инвестира парите в технологии, свързани с комуникациите, обучението, свързаността и киберсигурността при безпилотните автомобили.

Според Кързанчин индустрията трябва да се подготви за "потоп" на данни, тъй като една кола използва повече от 4000 GB данни всеки ден. Причината е, че безпилотните возила разчитат на технологии за самостоятелно шофиране като сензори и камери.

В момента Intel си партнира с BMW и Mobileye - бивш доставчик на возилата на Tesla. Компаниите са обединили сили в разработването на безпилотен автомобил, който ще бъде сглобен през 2021 година.

Корпорацията участва и в 30 програми за превозни средства, като се опитва да увеличи броя им на 49 до 2020 година.