Изпълнителният директор на Volvo Хокан Самуелсон заяви, че коронавирусът ще ускори темпото на промени в автомобилната индустрия. Според него преминаването към електрическите автомобили ще бъде сред основните промени, които настъпват заради пандемията.

"Мисля, че би било наивно да вярваме, че след няколко месеца всичко ще се върне към нормалното си състояние, а клиентите ни ще се върнат в шоурумите, търсейки дизелови автомобили. Повече от всякога те ще се обърнат към електрическите автомобили", заяви той по време на финансовата конференция на Financial Times, цитиран от изданието electrek.co.

Освен това той смята, че всички усилия на правителството да субсидира възстановяването на автомобилната индустрия трябва да се основават на подкрепа на електромобилната индустрия и други нови технологии.

"Ако правителствата субсидират връщане към "стария свят", мисля, че би било загуба на пари. Те трябва да използват парите за популяризиране на нови технологии, както са планирали да правят преди коронавируса", заяви той.

Volvo планира да пуска изцяло електрически автомобил всяка година през следващите пет години. До 2025 г. Volvo иска изцяло електрическите превозни средства да представляват 50% от продажбите на компанията в световен мащаб.

През януари автомобилната компания отвори онлайн поръчки за първото си масово произведено EV - Volvo XC40 Recharge. За резервация е необходим депозит от 1000 долара. Напълно електрическият кросоувър с 402 конски сили ще осигури повече от 300 км. с едно зареждане. Първите доставки в САЩ ще бъдат по-късно тази година.

Volvo и Geely обмислят сливане

Volvo и Geely обмислят сливане

Шведският производител вече е собственост на китайския холдинг, но сега ще мине в обща компания с другия му автомобилен бизнес

Онлайн продажби

Според изпълнителният директор на Volvo онлайн продажбите с дистанционна доставка и обслужване ще заменят традиционните автосалони.

Начинът, по който продаваме автомобили, с шоуруми зали, може да остане в миналото, по думите му. "Мисля, че всички са научили, по време на това спиране, че електронната търговия работи и все повече хора се обръщат към този начин на пазаруване. Ето защо се нуждаем от партньори. Автомобилите ще трябва да бъдат доставени и обслужвани физически. Клиентите очакват да получат все повече и повече информация за предварителна покупка по интернет", заяви той.

Автономни коли

По думите на изпълнителния директор на Volvo компаниите не се впускат във всяка нова тенденция. Самуелсон каза, че в продължение на много години автономните автомобили ще бъдат ограничени до по-ниски скорости. Автономните превозни средства "ще дойдат, но може би не толкова бързо, както сме мислили преди няколко години", каза той.

Въпреки възстановяването: Tesla се срива на най-големия пазар на електромобили

Въпреки възстановяването: Tesla се срива на най-големия пазар на електромобили

През април гигантът е продал 64% по-малко електромобила Model 3 в Китай, отколкото през март