Британската малка Jaguar най-накрая представи абсолютната топ версия на малкия си седан XE - SV Project 8. Спортният автомобил е оборудван с 5.0-литров V8 двигател, който превръща машината в най-мощния и бърз сериен Jaguar в историята.

За да получи тази титла, автомобилът получава мощност от 600 конски сили под капака си. Мощта се разпределя до всички четири колела, а предаването й към пътя става посредством 20-цолови гуми.

За първи път сериен Jaguar получава окачване като за писта, което може да бъде ръчно регулирано. Множество детайли от екстериора и интериора са карбонови, като предната и задната брони и вентилирания капак на двигателя.

Jaguar XE SV Project 8 дебютира с няколко иновативни инженерни и конструкционни решения. Две от най-впечатляващите от тях са пионерното за марката използване на карбон-керамични спирачни дискове и въвеждането за първи път в серийната автомобилна индустрия на заимствани от Формула 1 силициево нитридни керамични лагери.

Производителите на машината твърдят, че ускорението от място до 96 км/ч ще отнема 3.3 секунди, а максималната скорост ще бъде 320 км в час.

Публичният дебют на машината е насрочен по време на Goodwood Festival of Speed във Великобритания (29 юни - 2 юли).

От модела ще бъдат произведени само 300 бройки, с базова цена за Великобритания от 149 995 лири.