Виетнамският автомобилен производител VinFast обяви, че планира да вложи до 2 милиарда долара в нов завод за електромобили в Индия, предаде АП. Автомобилната индустрия на страната е на трето място в света.

Това ще е първата инвестиция на виетнамската компания в Индия. Новата фабрика ще е в южната част на страна, като първата фаза на проекта се оценява на около 500 млн. долара. Целта е да се произвеждат по 150 000 автомобила годишно.

Нагоре-надолу: VinFast  изтри $83 милиарда от пазарната си стойност само за един ден

Нагоре-надолу: Компания за електромобили изтри $83 милиарда от пазарната си стойност само за един ден

Това е една от най-известните компании във Виетнам

VinFast, която е собственост на най-богатия виетнамец Фам Нхат Вуонг, строи завод за електромобили за 4 млрд. долара в Северна Каролина, САЩ. През тази година обектът ще започне работа. В Индонезия също се строи завод, но по-малък.

VinFast планира до края на 2024 г. да присъства на 50 пазара по света.

През миналата година компанията дебютира на NASDAQ, като първоначално пазарната ѝ стойност скочи над тази на GM и Ford, но ентусиазмът на инвеститорите охладня заради затруднени доставки и лоши оценки на моделите в специализираната преса. Въпреки това, VinFast не се отказват.

От готовите спагети до конкуренция на Tesla: Историята на VinFast

От готовите спагети до конкуренция на Tesla: Историята на VinFast

Виетнамският производител стъпва амбициозно в САЩ, но няма да му бъде лесно

Заводът в Индия е важен, защото страната е един от най-бързо растящите EV пазари в света. За момента, обаче, той е доминиран от скутери и рикши. Правителството в Делхи обаче задели над милиард долара за подпомагане на производството на електромобили.