Китайският производител на потребителска електроника Xiaomi Corp. представи първата си електрическа кола и обяви намерението си да стане един от водещите в света производители на автомобили през следващите 15-20 години.

Преди месец стана известно, че Xiaomi peaлизиpa нeтнa пeчaлбa пpeз тpeтoтo тpимeceчиe (юли-ceптeмвpи) 2023 г., ĸaтo пpиxoдитe нa ĸoмпaниятa нapacтвaт зa пъpви път oт шecт тpимeceчия (18 мeceцa).

Heтнaтa пeчaлбa зa посочения пepиoд нa тpeтия в cвeтa пpoизвoдитeл нa cмapтфoни пo пaзapeн дял възлизa нa 4,869 милиapдa юaнa (675,3 милиoнa дoлapa), в cpaвнeниe c нeтнa зaгyбa oт 1,474 милиapдa юaнa пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa 2022 г., ce ĸaзвaше в cъoбщeниe нa ĸoмпaниятa тогава.

Снимка 647566

Източник: Weibo / Xiaomi

А петместният седан на Xiaomi, наречен SU7 (Speed ​​​​Ultra) има пробег до 800 километра с едно зареждане на батерията и ще може да достигне скорост до 265 километра в час, обяви шефът на Xiaomi Лей Джун, който представи автомобила в Пекин вчера, съобщи сега "Финмаркет".

Батериите за SU7 ще бъдат произвеждани от лидерите на китайския пазар в сектора Contemporary Amperex Technology Co. и BYD Co.

"Целта на Xiaomi е да произведе кола мечта, която е толкова добра, колкото Porsche и Tesla", коментира Лей Джун.

Китайската Xiaomi повиши приходите си - за първи път от 18 месеца

Третата в света компания по продажби на смартфони повиши приходите си - за първи път от 18 месеца

Кои са печелившите сегменти на компанията

Компанията Xiaomi обяви плановете си да пусне електрическо превозно средство през 2021 г. за първи път, но оттогава регулаторната ситуация в Китай, както и нивото на конкуренция на пазара, са се променили значително.

Пекин ограничава издаването на разрешителни за производство на автомобили на нови участници на пазара и затова на Xiaomi се налага да си сътрудничи с държавната Beijing Automotive Group Co., която ще се занимава с производството.

Снимка 647567

Източник: Weibo / Xiaomi

Предоставянето на субсидия от 60 хиляди юана (8440 долара) от държавата на купувачите на електрически превозни средства, приключи в края на 2022 г. В същото време, на пазара са излезли много нови модели от десетки китайски марки.

Xiaomi все още не е обявила цената, на която планира да продава SU7. От началото на тази година досега пазарната капитализаци на компанията е нараснала с 49%.

В Канада от 2035 г. ще се продават само електромобили и хибриди

Във втората по територия страна в света от 2035 г. ще се продават само електромобили и хибриди

Предвижданията са цените на колите с бензинови, дизелови и електрически двигатели до 10 години да се изравнят