Не обмисляте стойността ѝ при продажба след години. Един ден, колкото и добре да ви служи новият ви автомобил, ще го продадете. Затова, преди да го купите, трябва да помислите как да увеличите стойността му на вторичния пазар - или поне да не я намалите.

Факторите, които определят цената при едно и също техническо състояние, са, разбира се, марката - има брандове, които се харесват повече на потребителите и обратното. Важни са размерът на двигателя - дали е подходящ и за градско, и за извънградско шофиране, дали разходът е по джоба на повече потенциални купувачи.

И цветът - може изключително много да искате новият ви автомобил да е лилав - и ако наистина много искате, поръчайте го с такъв цвят. Но имайте предвид, че после ще ви е по-трудно да я продадете.

Мислите само за цената. Когато купувате автомобил - без значение дали е нов или малко по-стар - с него имате още купчина други разходи, които трябва да вземете предвид. И които повишават значително сумата, която трябва да отделяте всяка седмица.

Сред тях са поддръжката - дори и проста смяна на масло в официален сервиз може да струва сума, за която може да си купите изправен 20-годишен автомобил. Застраховката е почти задължителен елемент, а автокаското за нов автомобил съвсем не е евтино. Въпреки че колата е с последните технологии и заърсява далеч по-малко от старите, България все още наказва хората, които могат да си купят нов автомобил - проверете и колко ще е годишният ви данък, особено ако сте решили да купувате по-мощна кола.

Не обмисляте екстрите. След като достигнете до решението кой автомобил е точният за вас, трябва да решите и какви са екстрите, които желаете. Ако се оставите в ръцете на дилърите, те ще положат доста усилия, за да ви убедят, че имате нужда от нещо, което всъщност никога няма да ползвате. Бъдете готови да кажете "не".

Разгледайте предварително ценовите листи и обмислете внимателно дали имате нужда от глезотии в салона.

Не опитвате да свалите цената. Всеизвестно е, че дилърите правят отстъпки дори и при покупка на нов автомобил при определени условия. Направете своето пазарно проучване и вижте какви са цените при техните конкуренти. Поискайте оферти, сравнете ги и вижте дали избраният от вас дилър няма да ви предложи по-добра цена.

Бързате. Решението да закупите нов автомобил вероятно ще ви коства немалка част от приходите. Затова премислете внимателно всичко преди да сключите сделката - прегледайте внимателно предложенията на всички производители, карайте колите, които сте си харесали, консултирайте се със специалисти или със свои приятели.

Купувате нов автомобил. Да, статията е за хора, които купуват нов автомобил, а ние посочваме това като грешка. И обясняваме защо: закупуването на автомобил на 2-3 години с нисък пробег може да се окаже по-доброто решение от финансова гледна точка. И въпреки че е втора ръка, колата най-вероятно ще има оставаща гаранция, ще бъде проверена в сервиз и все пак ще е актуалният модел. Потърсете дали няма някоя, която е точно като за вас - но без да понасяте удара от първоначалната обезценка.